Arethia Tătărescu decorată de regele Carol al II-lea, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Clasa a II-a

Atrasă de frumusețea artei, portului, folclorului și obiceiurilor oamenilor locului, Arethia Tătărescu s-a implicat în viața județului Gorj și s-a străduit toată viața să pună în valoare unicitatea județului și istoria sa.

Pentru îndeplinirea acestui scop ea s-a implicat în activitatea diferitor organizații, ocupând funcțiile de Președinte al Ligii Femeilor Române din Gorj (Ligă înființată în anul 1921 ca o filială a Ligii Femeilor Române din România) începând din anul înființării, Președinte al Societății Naționale „Crucea Roșie” – Filiala Gorj, înființată la 3 noiembrie 1939, și Președinte al Societății Femeilor Ortodoxe din Gorj.

Sub conducerea Arethiei Tătărescu, liga a înființat mai multe centre sătești de lucru pentru femei, școli de gospodărie și precum și ateliere cu războaie de țesut pentru tinerele gorjence la Tismana și Târgu –Jiu. Tot prin grija sa a fost înființată la Rovinari o școală de gospodărie.

Arethia Tătărescu a încurajat în cadrul acestor ateliere activitățile de realizare a unor produse de artizanat locale, în special costume naționale și covoare. Rezultatul acestor eforturi a fost pus în evidență cu ocazia Expoziției-Târg de Artizanat din București, în iunie 1934, unde au fost reprezentate toate județele țării dar produsele prezentate de județul Gorj au ieșit în evidență.

Ca urmare a acestui succes, regele Carol al II-lea i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” cu rang de cavaler, Clasa II-a. Costumele naționale românesti și covoarele oltenești au fost foarte apreciate în expoziții internaționale de mare importanță ca Expoziția Universală de la Paris, 1937, Expoziția Internațională de la New York, 1939 și a VII-a Expoziție Trienală de la Milano, 1940.

Ordinul „Meritul Cultural” a fost instituit în anul 1931, prin Înaltul Decret Regal nr. 2680 pentru a promova cultura națională și ca răsplată pentru cei ce se distingeau în domeniile culturale. Avea 4 grade: Cavaler clasa a II-a, Cavaler clasa I, Ofițer și Comandor. Pe avers, Ordinul are inscripționat: în medalion central, bustul Regelui Carol al II-lea, ulterior cel al regelui Mihai I, înconjurat de o cunună de lauri. Revers: în medalion central, inscripția PRIN / CULTURĂ / LA / LIBERTATE, înconjurată de cunună de lauri.

• Andrei POPETE PĂTRAȘCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s