Expoziție documentară dedicată lui Brâncuși, la Muzeul de Artă din Târgu Jiu

Asociația culturală Tătărescu și Organizația Femeilor Antreprenor OFA UGIR Gorj, în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, organizează în perioada 19 – 24 Februarie 2024, la Muzeul de Artă din Târgu Jiu, Expoziția documentară „Brâncuși în presa interbelică românească (1923 – 1939)”.

Deschiderea evenimentului va avea loc pe 19 Februarie, cu ocazia celebrării Zilei Naționale Brâncuși. Proiectul își propune să aducă în fața publicului personalitatea și opera sculptorului Constantin Brâncuși prin intermediul articolelor publicate în diverse ziare și reviste românești în perioada interbelică: „Timpul”, „Patria”, „România”, „Universul literar”, „Adevărul”, „Rampa”, „Vremea” ș.a.

Ziua Națională Brâncuși este sărbătorită din anul 2015, anul acesta împlinindu-se 148 de ani de la nașterea sculptorului care a lăsat posterităţii o operă impresionantă, de o mare complexitate tematică, lucrările sale numărându-se, în prezent, printre marile creaţii artistice ale lumii.

Cu toate că se bucura de recunoaştere artistică în lumea întreagă, Constantin Brâncuşi a dus o viaţă simplă, sursa sa de inspiraţie fiind, de altfel, chiar elementul popular, folcloric, natural. Lucrările sale au o puternică încărcătură spirituală, provenită din viaţa satului românesc, artistul reuşind să îmbine simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene. Brâncuşi renunţă la elementele secundare prezente până atunci în sculpturi, în favoarea evidenţierii esenţei lucrurilor.

Presa românească a relatat în anul 1928 despre procesul intentat de Brâncuși vameșilor din Statele Unite ale Americii

În cadrul expoziției de la Târgu Jiu este expus și unul din articolele apărute în ziarul „Patria“ de la Cluj, în 1928 putem citi titlul: „Scrisoare din Paris. Arta sculptorului Brâncuși judecată de justiția americană“.

Este vorba despre celebrul proces prin care Brâncuşi s-a judecat cu statul american, pentru ca lucrările sale să fie recunoscute din punct de vedere artistic, intrând în istorie și schimbând concepţia asupra artei moderne.

În toamna anului 1926, la Galeria Brummer, una dintre galeriile renumite din New York, urma să aibă loc o expoziţie cu lucrările lui Brâncuşi. 20 de opere au ajuns în vamă, însă nu toate au trecut de controlul vameşilor, care au fost sideraţi de forma lucrărilor. Aceştia au considerat că una dintre lucrări, „Pasăre în spaţiu“ nu poate fi încadrată în domeniul artei, ci obiect industrial aşa că au taxat-o cu 40% din valoarea ei de vânzare. De atât a fost nevoie pentru a izbucni o întreagă tevatură juridică și mediatică. În martie 1927, Brâncuși a contestat în instanță decizia ofițerilor vamali. La tribunal, procesul a început șapte luni mai târziu, pe 21 octombrie 1927.

„Pasărea în spațiu” a fost dusă în sala de judecată și nu le-a trebuit avocaților decât să demonstreze că aceea e o operă de artă, a unui artist consacrat. Constantin Brâcuși era un obișnuit al expozițiilor, avusese patru expoziții personale la New York, așa că nu era o treabă dificilă. Greutatea a fost în a explica de ce este o lucrare artistică, de vreme ce nu se mai văzuse așa ceva până atunci. „Marele sculptor a câștigat procesul. Pentru prima dată arta modernă contribuie la modificarea legislației vechi și este recunoscută juridicește”, notau cei de la „Patria” în 1928.

Lasă un comentariu