Târgu Jiu. Expoziție dedicată actriței Elvira Godeanu

Organizația Femeilor Antreprenor – OFA UGIR Gorj împreună cu Asociația culturală Tătărescu vă invită duminică, 11 iunie 2023, la Shopping City Târgu Jiu, pentru a vizita Expoziția „Elvira Godeanu – un destin închinat teatrului”, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea teatrului care poartă numele celebrei actrițe născută la Târgu Jiu.

Evenimentul propus de organizatori se dorește un omagiu adus celei care a dus Târgu Jiul, în perioada interbelică, pe marile scene din țară și străinătate, Elvira Godeanu fiind supranumită și astăzi „Marea doamnă a teatrului românesc” datorită calităților fizice și actoricești remarcabile.

„Proiectul expozițional dedicat acestei femei cu totul excepționale a teatrului românesc, a fost gândit ca un eveniment stradal în zona teatrului care îi poartă numele, astfel încât târgujienii să se bucure în număr cât mai mare de fotografiile și materialele biografice inedite expuse de noi, Elvira Godeanu petrecându-și copilăria și adolescența la Târgu Jiu. Condițiile meteorologice nefavorabile, anunțate pentru ziua de duminică, ne-au determinat să mutăm expoziția la Shopping City Târgu Jiu”, a anunțat Marinela Strîmbulescu, organizatoarea expoziției.

Expoziția „Elvira Godeanu – un destin închinat teatrului” aduce în fața târgujienilor și nu numai, un personaj feminin adulat în epocă, dar care a stârnit și nenumărate intrigi. „Elvira este femeia cea mai simplă, cea mai grațioasă, cea mai cordială de pe lume – scria în 1946, ziarul „Rampa”. I s-au pus și se pun în seamă aventuri senzaționale – ea, care știe tot ce se spune despre persoana ei – râde cu râsul ei fraged, cu o observațiune spirituală, fiindcă posedă un dar al humorului adorabil – atât de firesc și de românesc…”, dezvăluia Alexandru Kirițescu, în articolul „Elvira Godeanu – artistă și femeie”.

Se împlinesc în acest an, pe 11 iunie, 30 de ani de la înființarea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Prezentul tumultos al existenței sale, se aseamănă într-o oarecare măsură cu trecutul personajului expoziției oferită de Organizația Femeilor Antreprenor – OFA UGIR Gorj și Asociația culturală Tătărescu.

„Extrem de frumoasă, Elvira Godeanu a stârnit pasiuni, dar și multe bârfe în epocă, ne spune profesorul Andrei Popete Pătrașcu. Viața sa a fost demnă de scenariul unui film. Era adulată și controversată în egală măsură, dar cu un talent incontestabil. Ziarele vremii relatau pe primele pagini despre turneele sale naționale, despre plecările din țară și sosirile la București, despre succesele de pe scenele din străinătate și rolurile memorabile jucate de aceasta. Elvira Godeanu rămâne și astăzi, în memoria posterității, Marea doamnă a teatrului românesc”.

Lasă un comentariu