Asociația culturală Tătărescu prezintă un nou document din Colecția ACT „Maria și Lăpădat Hohoi“

În Colecția „Maria și Lăpădat Hohoi“ a Asociației culturale Tătărescu, se află și Statutele Băncii Populare Cooperative „Mușat-Vodă“, din comuna Mușetești și Livretul de bancă eliberat la data de 9 februarie 1915, pe numele lui Dumitru Hohoi.

Din documentele de arhivă aflăm că această bancă populară a luat ființă în anul 1904, la inițiativa fruntașului gospodar I. Ionescu, cu un capital de 354 de lei, vărsat de 87 de membri. Cu toate că președintele băncii a decedat în război, după anul 1919 aceasta a continuat să funcționeze, a împrumutat sătenii cu suma de peste o jumătate de milion de lei, a ajutat „la întocmirea din nou a 120 de gospodării și la refacerea altora împrumutând peste 300.000 lei. Pe lângă aceste operațiuni, mai ales în anii de lipsă ce au urmat războiului, banca a înlesnit aprovizionarea populației cu porumb și alte articole de primă necesitate.

A ajutat cu peste 10.000 lei instituțiile culturale din sat și alte opere de binefacere precum sprijinirea învățământului cooperatist, Societatea Mormintele Eroilor ș.a. În anul 1928, Banca Populara „Mușat-Vodă“ număra 355 de membri, la o populație de circa 3.000 de locuitori.

Într-o lucrare publicată în anul 1928, de Gheorghe Dumitrescu-Bumbeşti, gorjeanul considerat „părintele“ băncilor populare şi a cooperaţiei în România (a înfiinţat sute de bănci populare şi a fost delegat de către ministrul Spiru Haret să se ocupe de înfiinţarea acestor organisme financiare care să vină în sprijinul ţărănimii), aflăm despre comuna Mușetești că „este așezată în regiunea dealurilor, cu plantații extinse de pruni și cu îndestulătoare pășuni pentru vite. Hărnicia locuitorilor, spiritul de economie, cum și folosirea rațională a producțiunilor locale, pot face din această bancă o instituție puternică, cu binefăcătoare urmări pentru starea materială a membrilor săi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s