Milița Petrașcu și Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu de la Târgu Jiu

În anul 1935 se dezvelea la Târgu Jiu, în prezența regelui Carol al II-lea, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, realizat la inițiativa Arethiei Tătărescu, de sculptorița Milița Petrașcu, de numele căreia se leagă numeroase sculpturi expuse în țară și străinătate dedicate unor personalități ale istoriei românești.

Mausoleul care adăpostește osemintele eroinei Ecaterina Teodoroiu este amplasat pe un soclu realizat din trei trepte de piatră și este perfect orientat pe direcțiile cardinale.
Obiectul este simetric din punct de vedere compozițional, fiind închis în colțuri de patru personaje – femei sculptate în relief și prezentate în port popular, care țin în mâini cununi de lauri – o alegorie pentru laurii care i se cuvin eroinei din sarcofag, așa cum se poate vedea și în ilustrația noastră. Milița Petrașcu este surprinsă în această fotografie cioplind unul dintre aceste reliefuri sculptate în piatră, fotografie care avea să apară în numărul din ianuarie 1935, al revistei „Ilustrațiunea română”.

Pe fețele laterale ale sarcofagului sunt executate diverse basoreliefuri, organizate pe teme diferite astfel: pe fața dinspre Est, apare un tablou prezentând copilăria eroinei, în cadrul vieții din satul ei natal; pe latura opusă, apare eroina, salutată de cercetașii din care a făcut parte, ca elevă de curs secundar; celelalte două fețe o înfățișează însă în război, pornind la atac cu plutonul și momentul final, când este cărată pe brațe la locul de odihnă de către soldați

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s