Asociația culturală Tătărescu în parteneriat cu Partidul Național Liberal – Filiala Gorj vernisează astăzi, la Cula Tătărescu de la Curtișoara, Expoziția foto-documentară „Gheorghe Tătărescu – un destin în fața istoriei”.
„Aici, în județul acesta, unde odihnesc oasele strămoșilor și părinților mei, voiesc să duc lupta pentru a face să fie mai multă dreptate, mai multă omenie. Nu am nimic de luat, totul de dat!” (Gh. Tătărescu)
În urmă cu 148 de ani, pe 24 Mai 1875, lua ființă Partidul Național Liber. În Gorj, nu putem vorbi despre liberalism și doctrina „Prin noi înșine!”, fără a evoca personalitatea lui Gheorghe Tătărescu, ilustrul om politic, cu un doctorat în Drept, la Sorbona, prim-ministru, ministru, senator, deputat, consilier regal, ambasador al României la Paris, membru de onoare al Academiei Române. În ciuda unor controverse și mai ales critici aduse, mai mult sau mai puțin avizate, activității și rolului de om politic și înalt demnitar al statului român – Gheorghe Tătărescu, atât din perioada interbelică, cât și de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a face o analiză mai atentă, dar mai cu seamă cât se poate de obiectivă, este absolut necesară. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de orice fel de îndoială, ilustrul fiu al Gorjului a fost și rămâne în rândul marilor personalități ale vieții politice românești și ale istoriei naționale.
Expoziția „Gheorghe Tătărescu – un destin în fața istoriei” cuprinde 17 fotografii care provin din fondul Arhivei Naționale a României, alături de documente și obiecte din Colecția Asociației culturale Tătărescu. Oameni politici precum: Alexandru Vaida-Voevod, Constantin Argetoianu, Grigore Gafencu, Mihail Ghelmegeanu, Gheorghe Argeșeanu, Patriarhul Miron Cristea, Constantin Angelescu, Constantin C. Giurescu sau Mihai Ralea apar, în fotografiile expuse, în compania omului politic gorjean.
Gorjul datorează mult Omului Gheorghe Tătărescu, gorjeanul care afirma asumat, la începutul anilor ’30, că „țara se găsește astăzi la o răspântie hotărâtoare, iar județul Gorj se zbate în cele mai grele dificultăți, pe care le-a cunoscut vreodată… De aceea, toată puterea mea de muncă, toată autoritatea mea, toate putințele mele, de realizare politică, socială și economică vor fi închinate Gorjului.”