Aniversare. Sculptorul Vlad Ciobanu la 74 de ani: „Fără morală nu ne putem ridica. Artistul este o exprimare poate mai fericită a condiţiei umane”

Vlad Ciobanu este unul dintre cei mai cunoscuți sculptorii pe care îi are astăzi România, cunoscut pe plan internațional. S-a născut la Pungești, județul Vaslui, pe 11 aprilie 1948. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București. Din 1990, predă la Catedra de ceramică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Este vicepreședinte al Consiliului Științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, membru fondator și vicepreședinte al Asociației culturale Tătărescu.

Sculptorul Vlad Ciobanu a terminat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în 1981, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 1985 a primit Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură „Amici del Pomero”, Milano, Italia; 1999, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală; 1999, Medalia de aur „Dantesca”, Ravenna, Italia; 2005, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură. A realizat o seamă de lucrări la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Bacău, Sighet, Ipoteşti, Negreşti (Oaş), Bor (Iugoslavia), Troian (Bulgaria), Usice (Serbia) ş.a.

În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român. Expoziții personale: 1997, 2001 — Galeria Simeza; 2004 — Galeria „Artis”. Expoziții românești în străinătate (selecție): 1985, Rotterdam, Olanda; Milano, Italia; 1992, Sevilla, Spania; 1993, Muzeul Național, Belgrad, Serbia; 1996, „Desene de sculptori”, Budapesta, Ungaria; 2004, Belgrad, Serbia; Sofia, Bulgaria; Viena, Austria; Berlin, Germania; Strassbourg, Franța; Monumente realizate: „Eroul Necunoscut”, Alexandria; „Regele Ferdinand”, Alba Iulia; „Dimitrie Cantemir”, Onești, Bacău.

Vlad Ciobanu este coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la Târgu Jiu, edițiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. A scris numeroase articole, comunicări și eseuri despre Brâncuși în „Academica”, „Brâncuși”, „Viața Românească”, „România Literară”, „Confesiuni” ș.a.

„Artistul este o exprimare poate mai fericită a condiţiei umane. Arta nu trebuie să fie lipsită de moralitate. Eu cred că sculptorul nu este doar un făcător de obiecte. Deoarece un obiect are un câmp energetic, acesta transmite energie. Spaţiul în care locuieşti te transformă, are influenţă pozitivă sau negativă. Cultura nu este un mediu în care nu există criterii. Şi din moment ce există criterii, cel care intră în teritoriul culturii trebuie să aibă cunoştinţă despre care sunt aceste criterii şi să se supună acestora”, spune Vlad Ciobanu, într-un interviu acordat pentru Epoch Times România.

În anul 2021, cu ocazia Colocviilor Brâncuși, 145 de ani de la nașterea marelui sculptor, Vlad Ciobanu a primit, la Târgu Jiu, Premiul „Restitutio. Brâncuși” al Asociației cultural-istorice Pleniceanu, premiu oferit anual celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor și personalității sculptorului gorjean.

La ceas aniversar, Asociația culturală Tătărescu urează sculptorului Vlad Ciobanu, viață lungă, multă inspirație și putere de muncă!

La mulți ani, Vlad Ciobanu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s