In Memoriam • Gheorghe Tătărescu | 65 de ani de la trecerea ilustrului om politic gorjean în eternitate.

Astăzi, 28 martie 2022, se împlinesc 65 de ani de la moartea gorjeanului Gheorghe Tătărescu, prim-ministru, ministru, secretar de stat, senator, deputat, ambasador al României la Paris, membru de onoare al Academiei Române. În memoria ilustrului gorjean, Asociația culturală Tătărescu a depus o jerbă de flori la mormântul acestuia, din Cimitirul Bellu.

Astăzi, când valurile istoriei și existenței noastre pământești ne poartă pe alte coordonate de viață, este bine totuși să ne prețuim înaintașii și personalitățile de seamă ale neamului, pe panoplia cu merite deosebite regăsindu-l, fără niciun fel de îndoială, și pe ilustrul nostru gorjean – Gheorghe Tătărescu, alături de frumoasa și minunata sa familie. Cel puțin pentru oamenii din Gorj pentru care a făcut atât de multe fapte bune, avem cu toții obligația de a purta în memorie și conștiință o asemenea personalitate emblematică. În același timp nu înțelegem reticența celor care încă nu fac hotărât pasul spre reabilitarea completă a acestui remarcabil om politic, căzând în postura celor cu prejudecăți, în funcție de cum bat vânturile acestor vremuri.

Gheorghe Tătărescu poate rămâne un personaj istoric controversat doar pentru cei care nu cunosc istorie. Altfel, el este politicianul român erudit, cu un doctorat în Drept, la Sorbona, ambasadorul, membrul de onoare al Academiei Române și nu în ultimul rând primul-ministru al României respectată pe vremea aceea în întreaga lume.

În ciuda unor controverse și mai ales critici aduse, mai mult sau mai puțin avizate, activității și rolului de om politic și înalt demnitar al statului român – Gheorghe Tătărescu, atât din perioada interbelică, cât și de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a face o analiză mai atentă, dar mai cu seamă cât se poate de obiectivă, este absolut necesară.
Cu atât mai mult cu cât, dincolo de orice fel de îndoială, ilustrul fiu al Gorjului a fost și rămâne în rândul marilor personalități ale vieții politice românești și ale istoriei naționale.

Gorjul datorează mult familiei Tătărescu și celui care afirma asumat, la începutul anilor ’30, că „țara se găsește azi la o răspântie hotărâtoare, iar județul Gorj se zbate în cele mai grele dificultăți, pe care le-a cunoscut vreodată… De aceea, toată puterea mea de muncă, toată autoritatea mea, toate putințele mele, de realizare politică, socială și economică vor fi închinate Gorjului.” Astăzi, Asociația culturală Tătărescu duce mai departe pilda crezului său, și pune Adevărul înainte de toate.

Și am încheia pentru luare aminte, vizând autoritățile locale, pentru întreaga sa viață și activitate politică cu înalte demnități în structuri instituționale ale statului român, Gheorghe Tătărescu nu merită, oare, măcar un loc simbolic pe aleea personalităților din Târgu- Jiu, alături de celelalte celebrități de seamă ale Gorjului nostru istoric? Răspunsul, cu siguranță, este Da, și mai mult decât atât!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s