Au trecut 64 de ani de când acest fiu al Gorjului pășea în lumea de dincolo, lăsând județului său și țării nu doar un nume, ci o moștenire greu de revendicat vreodată. „Aici, în județul acesta, unde odihnesc oasele strămoșilor și părinților mei, voiesc să duc lupta pentru a face să fie mai multă dreptate, mai multă omenie. Nu am nimic de luat, totul de dat”, spunea acest ilustru bărbat care și-a pus toată puterea de muncă în slujba Gorjului și a țării.
În semn de omagiu față de personalitatea celui evocat, prim-ministru al României, ministru, secretar de stat, senator, deputat, ambasador al României la Paris, membru de onoare al Academiei Române, Asociația culturală Tătărescu și Asociația cultural-istorică Pleniceanu au organizat la Cula Tătărescu, de la Curtișoara, Expoziția de fotografie documentară „Gheorghe Tătărescu, ultima guvernare a României Mari”. Expoziția va putea fi vizionată și online, în curând!
Cele 20 de fotografii document prezentate în cadrul expoziției sunt doar o parte din colecția de fotografii inedite, cercetate în fondurile Arhivei Naționale a României, care fac parte din albumul foto-documentar dedicat lui Gheorghe Tătărescu și ultimei sale guvernări. Acesta va vedea în curând lumina tiparului, îngrijit de istoricul Andrei Popete Pătrașcu.
Gorjul datorează mult familiei Tătărescu și celui care afirma asumat, la începutul anilor ’30, că „țara se găsește azi la o răspântie hotărâtoare, iar județul Gorj se zbate în cele mai grele dificultăți, pe care le-a cunoscut vreodată… De aceea, toată puterea mea de muncă, toată autoritatea mea, toate putințele mele, de realizare politică, socială și economică vor fi închinate Gorjului.” Astăzi, Asociația culturală Tătărescu duce mai departe pilda crezului său, și pune Adevărul înainte de toate!
Marinela Strîmbulescu,
Președinte Asociația culturală Tătărescu