Arethia Tătărescu, alături de Elena Toderoiu, în anul 1935, cu ocazia dezvelirii la Târgu Jiu, în prezența regelui Carol al II-lea, a Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu, realizat la inițiativa Arethiei Tătărescu, de sculptorița Milița Petrașcu.
Mausoleul care adăpostește osemintele eroinei Ecaterina Teodoroiu este amplasat pe un soclu realizat din trei trepte de piatră și este perfect orientat pe direcțiile cardinale.
Obiectul este simetric din punct de vedere compozițional, fiind închis în colțuri de patru personaje – femei sculptate în relief și prezentate în port popular, care țin în mâini cununi de lauri – o alegorie pentru laurii care i se cuvin eroinei de la Jiu.
Pe fețele laterale ale sarcofagului sunt executate diverse basoreliefuri, organizate pe teme diferite astfel: pe fața dinspre Est, apare un tablou prezentând copilăria eroinei, în cadrul vieții din satul ei natal; pe latura opusă, apare eroina, salutată de cercetașii din care a făcut parte, ca elevă de curs secundar; celelalte două fețe o înfățișează însă în război, pornind la atac cu plutonul și momentul final, când este cărată pe brațe la locul de odihnă de către soldați.