„Adevărul, înainte de toate”*

Într-un articol publicat în toamna anului 1938 de Jean Bărbulescu, directorul-proprietar al ziarului „Gorjanul”, acesta scrie o pledoarie vibrantă dedicată Arethiei Tătărescu.

„Animată de gândul înfrumusețării orașului nostru – scrie Jean Bărbulescu – oraș sărac al cărui buget nu poate face față nici măcar strictelor cheltuieli de administrație, (Arethia Tătărescu, n.n.) a recurs la alte mijloace, poate chiar umilitoare și adesea mult obositoare pentru domnia-sa, numai ca să aducă fonduri cu care să înfăptuiască ceva pentru Târgu Jiu.

Sarcofagul Eroinei de la Jiu cui se datorește? A dat primăria noastră sau județul, sau vreun minister, vreun ban? Nu! Doamna Tătărescu, din expozițiile organizate cu Liga Femeilor Române a adunat suma trebuincioasă și a dăruit orașului monumentul din fața catedralei, care – dacă nu poate spune prea mult multora, – spune totuș îndeajuns celor înțelegători și, mai ales, celor de bună credință.

(…) Dar distinsa doamnă nu s-a oprit aici. Știa bine că, deși trecuseră 18 ani de la sfârșitul răsboiului, vreme în care și ultimul sat și-a cinstit eroii săi, prin câte un semn, fie măcar o troiță de lemn, – Gorjul sărac nu se învrednicise să-și cinstească eroii. Și câți eroi a avut Gorjul! Și ce eroi!…

Și atunci, sufletul său mare s-a pus în slujba acestei idei. A rupt din beneficiul realizat la Expoziția de acum doi ani, câteva sute de mii, și a dăruit orașului nostru: Coloana Recunoștinții și Portalul Eroilor, iar pentru a da o perspectivă acestor lucrări de artă – executate de marele sculptor Brâncuși, fiu al Gorjului – a oferit primăriei orașului trei sferturi de milion ca să prelungească strada Săftoiu, din spatele Bisericii Sf. Apostoli până în fața cazărmilor, iar din strada Victoriei, până în apa Jiului, prin grădina publică, dându-ne actuala Cale a Eroilor”, scria Jean Bărbulescu în ziarul „Gorjanul” din 1 octombrie 1938.

*Titlul articolului din „Gorjanul”, Târgu Jiu, An XV, nr. 37, din 1-7 octombrie 1938, p. 2.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s